„Девојчето со кибритчиња“ премиерно во Турски театар

Во Турски театар премиерно ќе биде изведена младинско-детската претстава „Девојчето со кибритчиња“ од Ханс Кристијан Андерсен во режија на Емине Халил чија идеја е да ги запознае најмладите со вистинската страна на животот.

Прочитај повеќе

Феноменот „пекол“ во „Зад затворени врати“ на Доко и Турски театар

Во Турски театар, в четврток на 3 октомври, во 20 часот, премиерно ќе биде изведена претставата „Зад затворени врати“ од Жан Пол Сартр во режија на Џабир Доко

Прочитај повеќе

ЧЕХОВ НА НАШЕТО ВРЕМЕ

ТРИ СЕСТРИ Режисерот Васил Христов повторно пријатно не изненадува со својот прочит на класикот Чехов, овој пат на сцената на Турскиот театар од Скопје. Тодор КУЗМАНОВ

Прочитај повеќе

Светскиот ден на Театарот – 27ми март 2018

Светскиот ден на Театарот – 27ми март 2018Македонската порака по повод Светскиот ден на театарот, 27 март 2018Турската порака по повод Светскиот ден на театарот, 27 март 2018 од проф. др. Зехра ИпшироглуСветската порака по повод Светскиот ден на театарот, 27 март 2018

Прочитај повеќе

ЧИСТ И КОНЦИЗЕН СЦЕНСКИ РАКОПИС

ЧИСТ И КОНЦИЗЕН СЦЕНСКИ РАКОПИСЗанатски најстегнатата и лирски најзгусната трагедија „Крал Лир“ од Шекспир гостинот од Словенија Диего де Бреа на сцената на Турскиот театар ја поставува во една скратена и исто така згусната сценска приказна.

Прочитај повеќе

ТУРСКИ ТЕАТАР – СКОПЈЕ: „СРЕЌНА НОВА ГОДИНА“ -САМОУНИШТУВАЊЕТО КАКО ЗАБАВА

ТУРСКИ ТЕАТАР – СКОПЈЕ: „СРЕЌНА НОВА ГОДИНА“ -САМОУНИШТУВАЊЕТО КАКО ЗАБАВАЛИЛЈАНА МАЗОВАНовата претстава „Среќна Нова година“ на Турски театар – Скопје ја постави режисерот Бојан Трифуновски. Како мјузикл – кабаре со актерска екипа која доследно ја следи неговата идеја

Прочитај повеќе