ПЕРФОРМАНС ЗА ЧОВЕЧКАТА ДЕСТРУКТИВНОСТ

“Среќна нова година“ по Дејвид Ајвс и Данил Хармс; дранатизација и режија, Бојан Трифуновски; продукција, Турски театар; премиера, јануари 2018 г. Тодор Кузманов Радио Скопје – Културен Мозаик18.01.2018

Прочитај повеќе

ОТЕЛО на 25. ИТФ „Варненско лето“

НУ Турски театар гостувше на 25. Меѓународен театарски фестивал „Варненско лето“ во Варна, Р.Бугарија, со претставата ОТЕЛОод Шекспир, во режија на Д. Пројковски на 08.06.2017 г.

Прочитај повеќе

ДВА СВЕТА

ДВА СВЕТА Удобен салонсветол и чистдва брачни парадва светанивниот дијалог е маченТодор КУЗМАНОВМАКЕДОНСКО РАДИО

Прочитај повеќе

ТУРСКИ ТЕАТАР - СКОПЈЕ: "ОТЕЛО" НА ДЕЈАН ПРОЈКОВСКИ - СЕМОЌНОСТА НА ВОДАТА И МЕТАПОРАКИ НА ЗЛОТО

ТУРСКИ ТЕАТАР - СКОПЈЕ: "ОТЕЛО" НА ДЕЈАН ПРОЈКОВСКИ - СЕМОЌНОСТА НА ВОДАТА И МЕТАПОРАКИ НА ЗЛОТОТргнувајќи од јасната визија за тоа што сака од овој сегашен "Отело", Пројковски одбира шест лика од трагедијата, од неа одбира реплики и сцени и врз нив гради свој став за режисерски и актерски театар.ЛИЛЈАНА МАЗОВА

Прочитај повеќе

Јас, Дездемона…

Јас, Дездемона…Живото си поигра.Заминување. Жена сум на воин и војвотка сум твоја.( инспирирано од претставата ” Отело ” на Турски театар )Катерина ГроздановаНаше Театарчеhttp://teatarce.mk/

Прочитај повеќе

НОВА ЕСТЕТИКА ВО ТУРСКИ ТЕАТАР СО ПРЕТСТАВАТА „ОТЕЛО“ НА ПРОЈКОВСКИ

НОВА ЕСТЕТИКА ВО ТУРСКИ ТЕАТАР СО ПРЕТСТАВАТА „ОТЕЛО“ НА ПРОЈКОВСКИ„Водна борба“ меѓу љубовта и злотоНајголемото зло и отров во човекот е мислата – порачува режисерот Дејан Пројковски со новиот проект „Отело“ од Шекспир, која од минатата недела е на репертоартот на Турски театар. Б. Н.http://www.vest.mk/

Прочитај повеќе