НА ВИСТИНСКАТА СТРАНА НА ЖИВОТОТ

Ансамблот на Турскиот театар во Скопје на најубав можен начин на 15 јануари ја почна новата театарска година – со премиера на една од најубавите, тажна, но и поучна сказна „Девојчето со кибритчињата“ од Ханс Кристијан Андерсен во изведба на младата генерација актери во театарот.

Прочитај повеќе

„Девојчето со кибритчиња“ премиерно во Турски театар

Во Турски театар премиерно ќе биде изведена младинско-детската претстава „Девојчето со кибритчиња“ од Ханс Кристијан Андерсен во режија на Емине Халил чија идеја е да ги запознае најмладите со вистинската страна на животот.

Прочитај повеќе

Феноменот „пекол“ во „Зад затворени врати“ на Доко и Турски театар

Во Турски театар, в четврток на 3 октомври, во 20 часот, премиерно ќе биде изведена претставата „Зад затворени врати“ од Жан Пол Сартр во режија на Џабир Доко

Прочитај повеќе

ЧЕХОВ НА НАШЕТО ВРЕМЕ

ТРИ СЕСТРИ Режисерот Васил Христов повторно пријатно не изненадува со својот прочит на класикот Чехов, овој пат на сцената на Турскиот театар од Скопје. Тодор КУЗМАНОВ

Прочитај повеќе

Интервју Лилјана Мазова - Само четири театри имаат значајна продукција

Се изградија и се градат нови театри, се формираа нови, во сите се вработија нови актери, режисери, драматурзи, некаде и лектори, а продукцијата никогаш не била понезначајна“, вели познатата театарска критичарка, активен проследувач на состојбите во театарот.

Прочитај повеќе

Шекспировска комедија која го носи амбиентот на ренесансата во денешно време

НУ Турски Театар - Скопје, на 11 април (понеделник) 2016 година, во 20 часот, премиерно ќе ја изведе претставата „Комедија на грешки“ од Вилијам Шекспир, во режија на Коле Ангеловски.

Прочитај повеќе