ТЕковен репертоар

Билети може да резервирате на нашата Facebook и Инстаграм страна или на бројот +389 70789576
 
* Сите претстави се со превод на македонски јазик
 
- Цена на билет за редовен репертоар 200 денари.
- Цена на билет за премиери 300 денари.
- Цена на билет за детски претстави 100 денари.

РЕПЕРТOАР за МЕСЕЦ март

ПРЕМИЕРА

10.12.2022 / 20.00 ч.
BELLA FİGURA
 

Автор:  Јасмина Реза
Режија: Ирена Стеријовска
Асистент на режија: Инес Радончиќ
Превод на турски: Билге Емин
Сценографија: Стефан Спировски
Костимографија: Ана Кркулевска Попоски
Режија на видео: Трифун Ситниковски
Продукција на видео: City Star Production
Ликовна обработка: Шенер Халил
Дизајн на светло: Владимир Димовски
Избор на музика: Ирена Стеријовска

 

Играат:

Зиба Радончиќ
Слаѓана Вујошевиќ
Џенап Самет
Селпин Керим
Филиз Ахмет
Специјален гостин: Инес Радончиќ

ПРЕМИЕРА

07.05.2022 / 20.00 ч.


 
ГАЛЕБ

Автор: Антон Павлович Чехов

Режија: Нела Витошевиќ
Драматургија: Викторија Рангелова
Сценографија: Костантин Трпеноски
Костимографија: Роза Трајчевска Ристоска
Дизајн на светло: Васил Христов
Дизајн на плакат: Дамјан Момировски
Фотографија: Кире Галевски

Улогите ги толкуваат:
Ирина Николаевна Аркадина Трепљова: Несрин Таир
Константин Гаврилович Треплов: Хакан Даци / Осман Али
Петар Николајевич Сорин: Џенап Самет
Нина Михајловна Заречна: Стефанија Начевска / Сузан Акбелге
Маша: Ебру Мусли
Борис Алексеевич Тригорин: Селпин Керим
Евгениј Сергеевич Дорн: Метин Ибрахим
Семјон Семјонович Медведенко: Неат Али
„Галеб“ е драма која зборува за театарот и љубовта. Во ова култно дело, Чехов на траги-комичен начин ни ја пренесува атмосферата за минливоста на животот, во која се испреплетува ланец на ликови со промашени животи, со несреќни судбини, невозвратени љубови,
ставени во животни околности со кои не можат
или не знаат да се справат. Во претставата ние
се обидовме да навлеземе длабоко во тие ликови
и да направиме едно современо видување на „Галеб“, каде отворивме две важни теми: конфликтот помеѓу две генерации (постара и помлада) и последиците од невозвратена љубов. 

Ставивме акцент и на проблемот како постарите генерации играат улога во кршење на соништата на помладите и како го убиваат детето во нас.
Оваа драма ја сакам уште од моите студенски денови и сите заедно ја сработевме со голем мерак.
Нела Витошевиќ
режисер

„Замислете пишувам драма. Пишувам со задоволство, иако многу се судирам со барањата и потребите од страна на театарот. Започнав форте, а завршив со пианисимо, спротивно на правилата на драмската уметност.“  (А.П. Чехов за „Галеб“ во писмо до неговиот пријател Суворин, 1895 година)       
Прашањето кое се поставува за делата на Чехов не е – зошто во драмите нема класична драмска приказна, туку зошто таа драмска приказна не им е потребна? Чехов не го интересира ни драматичното само за себе, ниту пак безначајното само за себе, него пред се го интересира односот помеѓу тие две врсти на случувања и што се добива со нивното постојано судирање, испреплетување, среќавање.
И заради тоа што Чехов повеќе го интересираат односите меѓу ликовите и односот помеѓу ликовите и околината, стварноста во која живеат, повеќе отколку што го интересираат последиците, не може да се сложиме со првичната слика за неговите дела дека ништо не се случува, напротив во Чехов се случува и повеќе од што е потребно. 
Крајот во драмите на Чехов не  е ни конечна дефиниција, ни конечна пресуда, крајот е тајна која останува да лебди во воздухот додека светлата не се изгасат во гледалиште.
Викторија Рангелова
Драматург

ПРЕМИЕРА

15.12.2021 среда / 19.30 ч
 

КРОЈАЧ ЗА ДАМИ

Според Жорж Фејдо
Режија: Синиша Евтимов
Сценографија и костимографија: Александар Ношпал
Асистент на костим: Ангела Богеска
Превод на турски јазик: Билге Емин


Улогите ги толкуваат:

Бураханедин Ибрахим
Жале Османи
Селпин Керим
Неат Али
Несрин Таир
Ебру Мусли
Јеткин Сезаир
Инес Радончиќ
Сузан Акбелге 

ПРЕМИЕРА

23.10.2021 сабота / 14.00 ч
Детска претстава


РАПУНЗЕЛ

Браќа ГРИМ


Режија и адаптација: Џабир Доко
Сценографија:
Татјана Блажевска -Христоска
Костимографија:
Розе Трајческа – Ристевска
             

Улогите ги толкуваат:
Вештерката:  Инес Радончиќ
Младата жена: Ебру Мусли
Младиот човек: Јеткин Сезаир
Рапунзел: Жале Османи 
Принцот: Метин Ибрахим
Змејот: Дин Ибрахим 

ПРЕМИЕРА

01.10.2021 петок / 19.30 ч
ВИШНОВАТА ГРАДИНА

Автор: Антон Павлович Чехов
Режија: Владимир Милчин
Сценографија: Крсте С. Џидров
Костимографија: Марија Пупучевска
                  
Улогите ги толкуваат:
Љубов Андреевна Р.: Бедија Беговска  
Ања: Емине Халил
Варја: Несрин Таир
Леонид Андреевич Гајев: Елјеса Касо
Ермолај Алексеевич Лопахин: Џенап Самет
Петар Сергеевич Трофимов: Селпин Керим 
Борис Симеонов Пишчик: Неат Али
Шарлота Ивановна: Сузан Акбелге
Семјон Пантелеевич Епиходов: Осман Али
Дуњаша: Слаѓана Вујошевиќ 
Фирса: Зиба Радончиќ 
Јаша: Хакан Даци
Минувач: Ерман Шабан

ПРЕМИЕРА

08.10.2020 Четврток 20.00 ч.
ЧОВЕК ПЕРНИЦА

Автор: Мартин МЕКДОНА
Режија: Сибел АБДИУ
Драматургија: Сибел АБДИУ
Продуцент: Слободан ТРАЈКОСКИ
Сценографија: Ујза ЖУРИ
Костимографија: Диелза МИНЦИ
Директор на фотографија: Фисник ХАЛИЛИ

Улоги: 
КАТУРИАН: Хакан Даци
МИКАИЛ: Дин ИБРАХИМ
АРИЕЛ: Бурак РАХМАН
ТУПОЛСКИ: Јеткин СЕЗАИР
МАЈКАТА: Несрин ТАИР
ТАТКОТО: Селпин КЕРИМ
МАЛОТО ДЕВОЈЧЕ: Фјола Муслиу

Машина продакшн и Пик продукција во копродукција со НУ Турски Театар Скопје 

НУ Турски театар – носител на признанието
Повелба на Република Северна Македонија
 
Седумдесет години фактор во афирмацијата, промоцијата и популаризацијата на турската, македонската и други култури преку изведбите
на дела од светската уметност.

Претседателот на државата, Стево Пендаровски го додели признанието Повелба на Република Северна Македонија на Националната установа Турски театар

25.03.2022

Наши новости

Времеплов, колаж на дел од претставите на НУ Турски театар Скопје во 80тите,90тите години. 
 • АНТИГОНА, режија Кемал Коџатурк
 • БАЛЕРИНА, режија Бранко Брезовец
 • ТЕТОВИРАНИ ДУШИ, режија Васил Христов
 • СТАРИ ФОТОГРАФИИ, режија Душан Наумов
 • КАВКАСКИ КРУГ СО КРЕДА, режија Јуџел Ертен
 • КАСТА ДИВА, режија Бранко Брезовец
 • ХАМЛЕТ, режија Бранко Брезовец
 • ЛУНА ПАРК, режија Кемал Лила
 • СМРТТА НА ПИТЈА, режија Доминик Мејер
 • ЖИВКО ЖИВЕЕ, НЕ ЖИВЕЕ, режија Кенан Ишик
 • ЈУНУС ЕМРЕ, режија Раик Алниачик

 

70 години постоење

На денешен ден 1950та г. пред 70 години, првата официјална претстава „Сомнително лице“ беше премиерно изведена во Турски театар во Скопје.
Сомнитело Лице од Бранислав Нушиќ,  превод - Шефки Махмуд

Режисер : Aбдуш Хусеин

Актери:
Жика - Екрем Зекирија; Бехич Садулах
Ѓоко - Фикрет Демир
Чорбаџи Миладин - Зија Беќир
Јеротие Пантиќ - Шефки Махмуд
Анѓа - Јлдз Ахмед
Марица - Суна Махмут
Виќа - Сеза Окчоглу
Таса - Муса Халим
Милисав - Шерафетин Неби
Алекса Јуниќ - Абдуш Хусеин
Јосо - Фаик Хасан

МАРТ - ТЕКОВЕН РЕПЕРТОАР

ФЕСТИВАЛИ

Фестивал „Војдан Чернодрински“, Промоција на МОНОГРАФИЈАТА Прилеп, 13.06. 2016

Галерија