social image

ТЕКОВЕН РЕПЕРТОАР


15.12.2021 среда /19.30 ч
Премиера


КРОЈАЧ ЗА ДАМИ
Според Жорж Фејдо


Режија: Синиша Евтимов
Сценографија и костимографија: Александар Ношпал
Асистент на костимографија: Ангела Богеска
Превод на турски јазик: Билге Емин

Улогите ги толкуваат:

Бураханедин Ибрахим
Жале Османи
Селпин Керим
Неат Али
Несрин Таир
Ебру Мусли
Јеткин Сезаир
Инес Радончиќ
Сузан Акбелге


 

ПРЕМИЕРА

23.10.2021 сабота / 14.00 ч
Детска претстава


РАПУНЗЕЛ

Браќа ГРИМ


Режија и адаптација: Џабир Доко
Сценографија:
Татјана Блажевска -Христоска
Костимографија:
Розе Трајческа – Ристевска
             

Улогите ги толкуваат:
Вештерката:  Инес Радончиќ
Младата жена: Ебру Мусли
Младиот човек: Јеткин Сезаир
Рапунзел: Жале Османи 
Принцот: Метин Ибрахим
Змејот: Дин Ибрахим 

ПРЕМИЕРА

01.10.2021 петок / 19.30 ч
ВИШНОВАТА ГРАДИНА

Автор: Антон Павлович Чехов
Режија: Владимир Милчин
Сценографија: Крсте С. Џидров
Костимографија: Марија Пупучевска
                  
Улогите ги толкуваат:
Љубов Андреевна Рањевска: Бедија Беговска  
Ања: Емине Халил
Варја: Несрин Таир
Леонид Андреевич Гајев: Елјеса Касо
Ермолај Алексеевич Лопахин: Џенап Самет
Петар Сергеевич Трофимов: Селпин Керим 
Борис Борисович Симеонов Пишчик: Неат Али
Шарлота Ивановна: Сузан Акбелге
Семјон Пантелеевич Епиходов: Осман Али
Дуњаша: Слаѓана Вујошевиќ 
Фирса: Зиба Радончиќ 
Јаша: Хакан Даци
Еден минувач: Ерман Шабан

ТЕКОВЕН РЕПЕРТОАР

17.06.2021 /  20 ч
 Четврток
СЛАВНАТА ФЛОРЕНС

Според П.Квилтер, Н.Мартин, Џ.Коган, Б.Крајчевска, Д.Милошевска - Попова 

Режија: Драгана Милошевска – Попова
Автор и драматург: Билјана Крајчевска
Превод : Билге Емин
Сценографија: Татјана Блажевска -Христоска
Костимографија: Розе Трајческа – Ристевска
Композитор : Ирена Поповиќ – Драговиќ
Кореограф: Игор Киров
Вокоал- коуч: Гонца Богоромова Краповски
Корепетитор: Зоран Станишиќ

Играат:
Бедија Беговска – Флоренс Фостер Џенкинс
Џенап Самет – нараторот Ерл Вилсон, новинар и музички критичар,  Артуро Тосканини, Карло Едвардс и Доктор Херман
Селпин Керим- Сент Клер Бејфилд (сопругот на Флоренс, нејзин менаџер и актер)
Јеткин Сезаир – Козме Мекмун (пијанист и корепетитор на Флоренс)
Ебру Мусли – Кетрин Ведерли ( актерка  - девојка  на Бејфилд, Лили Понс -оперска пејачка  и Девојката од публиката)

04.06.2021 / 20ч 
Петок
 

ЦРНИ ДЕВИЦИ

Според „Црни девици“ на Феридун Заимоглу
и Гинтер Зенкел,  „Источно западниот диван“
на Ј.В. Гете,
„Гете и исламот“ на Катерина Момсен
и Куранот

Режија и адаптација: Бесфорт Идризи
Кореографија: Кренаре Невзати – Кери
Костими: Розе Трајческа Ристовска
Музика: Џенгис Ибрахим
Снимател: Бесфорт Имами
Видео монтажа: Бетим Зеќири

Играат (по редослед на појавување):
Селпин Керим
Осман Али
Хакан Даци
Јеткин Сезаир
Инес Радончиќ
Емине Халил
Ебру Мусли

Филиз Ахмет, Неат Али и Слаѓана Вујошевиќ (видео)

 

ПРЕМИЕРА

24.02.2021 Среда  19.00 ч

Реприза 26.02.2021 Петок 19h

 
СЛАВНАТА ФЛОРЕНС


Според П.Квилтер, Н.Мартин, Џ.Коган, Б.Крајчевска, Д.Милошевска - Попова 

Режија: Драгана Милошевска – Попова

Автор и драматург: Билјана Крајчевска
Превод : Билге Емин
Сценографија: Татјана Блажевска -Христоска
Костимографија: Розе Трајческа – Ристевска
Композитор : Ирена Поповиќ – Драговиќ
Кореограф: Игор Киров
Вокоал- коуч: Гонца Богоромова Краповски
Корепетитор: Зоран Станишиќ

Играат:
Бедија Беговска – Флоренс Фостер Џенкинс
Џенап Самет – нараторот Ерл Вилсон, новинар и музички критичар,  Артуро Тосканини, Карло Едвардс и Доктор Херман
Селпин Керим- Сент Клер Бејфилд (сопругот на Флоренс, нејзин менаџер и актер)
Јеткин Сезаир – Козме Мекмун (пијанист и корепетитор на Флоренс)
Ебру Мусли – Кетрин Ведерли ( актерка  - девојка на Бејфилд, Лили Понс -оперска пејачка  и Девојката од публиката)

ПРЕМИЕРА

21.11.2020  Сабота  16.00 ч

 

ЦРНИ ДЕВИЦИ

Според „Црни девици“ на Феридун Заимоглу и Гинтер Зенкел, 
„Источно западниот диван“ на Ј.В. Гете, „Гете и исламот“ на Катерина Момсен
и Куранот​
Режија и адаптација: Бесфорт Идризи
Кореографија: Кренаре Невзати – Кери
Костими: Розе Трајческа Ристовска
Музика: Џенгис Ибрахим
Снимател: Бесфорт Имами
Видео монтажа: Бетим Зеќири

Играат:
Селпин Керим
Осман Али
Хакан Даци
Јеткин Сезаир
Инес Радончиќ
Емине Халил
Ебру Мусли
Филиз Ахмет

Неат Али и Слаѓана Вујошевиќ
(видео)


ПРЕМИЕРА

08.10.2020 Четврток 20.00 ч.
ЧОВЕК ПЕРНИЦА

Автор: Мартин МЕКДОНА
Режија: Сибел АБДИУ
Драматургија: Сибел АБДИУ
Продуцент: Слободан ТРАЈКОСКИ
Сценографија: Ујза ЖУРИ
Костимографија: Диелза МИНЦИ
Директор на фотографија: Фисник ХАЛИЛИ

Улоги: 
КАТУРИАН: Хакан Даци
МИКАИЛ: Дин ИБРАХИМ
АРИЕЛ: Бурак РАХМАН
ТУПОЛСКИ: Јеткин СЕЗАИР
МАЈКАТА: Несрин ТАИР
ТАТКОТО: Селпин КЕРИМ
МАЛОТО ДЕВОЈЧЕ: Фјола Муслиу

Машина продакшн и Пик продукција во копродукција со НУ Турски Театар Скопје 

Наши новости

Порака за Светскиот ден на театарот – 27 март 202... 27.03.2021 Оваа година, домашната порака за Светскиот ден на театарот ја напиша нашата актерка Сузан Акбелге, докажан креативец од ... Види детали
Театар во пандемија! 19.03.2021 Во време кога предизвиците за менталното здравје се огромни, театарот е храна за душата. Види детали
Ја живееме радоста за јубелејот 70години постоење ... 23.07.2020 Од срце би сакале прославата да се организира во здрави услови.Да можеме сите љубители на театарот да се собереме и оваа... Види детали
Види ги сите нови вести

Времеплов, колаж на дел од претставите на НУ Турски театар Скопје во 80тите,90тите години. 
 • АНТИГОНА, режија Кемал Коџатурк
 • БАЛЕРИНА, режија Бранко Брезовец
 • ТЕТОВИРАНИ ДУШИ, режија Васил Христов
 • СТАРИ ФОТОГРАФИИ, режија Душан Наумов
 • КАВКАСКИ КРУГ СО КРЕДА, режија Јуџел Ертен
 • КАСТА ДИВА, режија Бранко Брезовец
 • ХАМЛЕТ, режија Бранко Брезовец
 • ЛУНА ПАРК, режија Кемал Лила
 • СМРТТА НА ПИТЈА, режија Доминик Мејер
 • ЖИВКО ЖИВЕЕ, НЕ ЖИВЕЕ, режија Кенан Ишик
 • ЈУНУС ЕМРЕ, режија Раик Алниачик

 

70 години постоење

На денешен ден 1950та г. пред 70 години, првата официјална претстава „Сомнително лице“ беше премиерно изведена во Турски театар во Скопје.
Сомнитело Лице од Бранислав Нушиќ,  превод - Шефки Махмуд

Режисер : Aбдуш Хусеин

Актери:
Жика - Екрем Зекирија; Бехич Садулах
Ѓоко - Фикрет Демир
Чорбаџи Миладин - Зија Беќир
Јеротие Пантиќ - Шефки Махмуд
Анѓа - Јлдз Ахмед
Марица - Суна Махмут
Виќа - Сеза Окчоглу
Таса - Муса Халим
Милисав - Шерафетин Неби
Алекса Јуниќ - Абдуш Хусеин
Јосо - Фаик Хасан

МАРТ - ТЕКОВЕН РЕПЕРТОАР

ФЕСТИВАЛИ

Фестивал „Војдан Чернодрински“, Промоција на МОНОГРАФИЈАТА Прилеп, 13.06. 2016

Галерија