Во Турскиот Театар - Скопје: "Генерална проба на самоубиство": горчлива комедија за лагата

ако и обично културата и театарот во неа "највредни" се кон крајот на тековната година, односно во декември. Така беше и во декември 2015 кога премиери во Скопје имаше речиси една преку друга во последните помалку од десетина дена и, буквално, до претпоследната вечер на годината на заминување. Па затоа и оценките за нив сега "доцнат".

Прочитај повеќе

65 години Турски Театар

Својата годишнина театарот ја одбележува од јануари, кога премиерно ја изведе „Сон на летната ноќ“.

Прочитај повеќе

Интервју Лилјана Мазова - Само четири театри имаат значајна продукција

Се изградија и се градат нови театри, се формираа нови, во сите се вработија нови актери, режисери, драматурзи, некаде и лектори, а продукцијата никогаш не била понезначајна“, вели познатата театарска критичарка, активен проследувач на состојбите во театарот.

Прочитај повеќе

Шекспировска комедија која го носи амбиентот на ренесансата во денешно време

НУ Турски Театар - Скопје, на 11 април (понеделник) 2016 година, во 20 часот, премиерно ќе ја изведе претставата „Комедија на грешки“ од Вилијам Шекспир, во режија на Коле Ангеловски.

Прочитај повеќе

Охридско лето 2015: "Слуга на двајца господари" и "опасни врски"

Ова е година во која некогашниот Театар на народностите во Скопје би ја одбележал 65. годишнината од формирањето. Како пред помалку од една деценија ансамблите во него се поделија на самостојни - Албански театар и Турски театар - така и годинава секој од нив одбележува шест и половина децении од постоењето.

Прочитај повеќе

Започна изградбата на новиот објект на Турски театар

До крајот на годината новиот објект на Турски театар – Скопје, кој се гради во близина на Железничката станица треба да има завршена карабина.

Прочитај повеќе