ДВА СВЕТА

ДВА СВЕТА Удобен салонсветол и чистдва брачни парадва светанивниот дијалог е маченТодор КУЗМАНОВМАКЕДОНСКО РАДИО

Прочитај повеќе

ТУРСКИ ТЕАТАР - СКОПЈЕ: "ОТЕЛО" НА ДЕЈАН ПРОЈКОВСКИ - СЕМОЌНОСТА НА ВОДАТА И МЕТАПОРАКИ НА ЗЛОТО

ТУРСКИ ТЕАТАР - СКОПЈЕ: "ОТЕЛО" НА ДЕЈАН ПРОЈКОВСКИ - СЕМОЌНОСТА НА ВОДАТА И МЕТАПОРАКИ НА ЗЛОТОТргнувајќи од јасната визија за тоа што сака од овој сегашен "Отело", Пројковски одбира шест лика од трагедијата, од неа одбира реплики и сцени и врз нив гради свој став за режисерски и актерски театар.ЛИЛЈАНА МАЗОВА

Прочитај повеќе

Јас, Дездемона…

Јас, Дездемона…Живото си поигра.Заминување. Жена сум на воин и војвотка сум твоја.( инспирирано од претставата ” Отело ” на Турски театар )Катерина ГроздановаНаше Театарчеhttp://teatarce.mk/

Прочитај повеќе

НОВА ЕСТЕТИКА ВО ТУРСКИ ТЕАТАР СО ПРЕТСТАВАТА „ОТЕЛО“ НА ПРОЈКОВСКИ

НОВА ЕСТЕТИКА ВО ТУРСКИ ТЕАТАР СО ПРЕТСТАВАТА „ОТЕЛО“ НА ПРОЈКОВСКИ„Водна борба“ меѓу љубовта и злотоНајголемото зло и отров во човекот е мислата – порачува режисерот Дејан Пројковски со новиот проект „Отело“ од Шекспир, која од минатата недела е на репертоартот на Турски театар. Б. Н.http://www.vest.mk/

Прочитај повеќе

„ ОТЕЛО “ ЌЕ ВЕ ОСВОИ И ИСПОТИ

„ ОТЕЛО “ ЌЕ ВЕ ОСВОИ И ИСПОТИКон премиерата на камерната претстава „ Отело “ од Вилијам Шекспир во Турскиот театар од Скопје, во режија на Дејан ПројковскиСотир ТрајковНаше Театарче

Прочитај повеќе

ПРЕТСТАВА ЗА ЉУБОВТА И ЉУБОМОРАТА

ПРЕТСТАВА ЗА ЉУБОВТА И ЉУБОМОРАТА ( „Отело“ – Шекспир; режија, Дејан Пројковски; продукција,Турски театар – Скопје; премиера, јануари 2017 г.) Тодор КУЗМАНОВМАКЕДОНСКО РАДИО

Прочитај повеќе