НАГРАДИ

1965 година
Кемал ЛИЛА: награда за режија на ЧУДАК на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 
1966 година
Љутви СЕЈФУЛАХ: награда за најдобра машка улога за улогата на Нури Сајанер во НАСИЛНИКОТ ОД ТОРОС на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 
1976 година 
САЛАЕТИН БИЛАЛ: награда за најдобра машка улога за улогата на Ахмет Нурудин во ДЕРВИШ И СМРТ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп    
ВОИСЛАВ  СРБИНОВИЌ: награда за најдобра сценографија во ДЕРВИШ И СМРТ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп 
ЈЕЛЕНА ПАТРОНОГИЌ: награда за најдобра костимографија во ДЕРВИШ И СМРТ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 
1977 година 
ЉУТВИ СЕЈФУЛАХ: награда за најдобра машка улога за улогата на Аргон
ВООБРАЗЕН БОЛЕН на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 
1979 година 
Владимир МИЛЧИН: награда за најдобра режија на ХАСАНАГИНИЦА на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп 
ФИРДАУС НЕБИ: награда за најдобра машка улога за улогата на Пинторовиќ во ХАСАНАГИНИЦА на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп 
БРАНКО КОСТОВСКИ: награда за најдобра сценографија во ХАСАНАГИНИЦА на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп 
ЕЛЕНА ДОНЧЕВА: : награда за најдобра костимографија во ХАСАНАГИНИЦА на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп

1980 година
ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА: најдобро уметничко остварување во целина на  МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп 
ФИРДАУС НЕБИ: награда за најдобра машка улога за Расколников во ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп 
ФИРДАУС НЕБИ: награда за најдобра машка улога за Расколников во ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА на МЕС, Сараево;

1982 година 
АТИЛА КЛИНЧЕ:  награда за најдобар млад актер за улогата на Мемет во МЕМЕТ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп (01. 6.); 
ЕЛЕНА ДОНЧЕВА: : награда за најдобра костимографија во МЕМЕТ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 
1984 година
ЉУТВИ СЕЈФУЛАХ: награда за најдобра машка улога за улогата на Фарфур во СЛУГИ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп 
Димитар МАСЕВСКИ: награда за најдобра музика во СЛУГИ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 
1987 година 
ЉУТВИ СЕЈФУЛАХ: награда за најдобра машка улога за улогата на Аќим Куќиќ ПРОЕКЦИЈА на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп

1989 година
КАФКАСКИ КРУГ СО КРЕДА: најдобро уметничко остварување во целина на
МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
Јуџел ЕРТЕН: награда за режија на КАФКАСКИ КРУГ СО КРЕДА на
МТФ „Војдан Чернодрински“
Бедиа БЕГОВСКА: награда за најдобра женска улога за улогата на Груша во КАФКАСКИ КРУГ СО КРЕДА на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
Салаетин БИЛАЛ: награда за најдобра машка улога за улогата на Аздак во КАФКАСКИ КРУГ СО КРЕДА на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
Мушереф ЛОЗАНА: за најдобра споредна улога за улогата на Капларот во КАФКАСКИ КРУГ СО КРЕДА на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
КАФКАСКИ КРУГ СО КРЕДА: награда на критиката од „Нова Македонија“ за најуспешен уметнички резултат
 
1990 година
ЖИВКО ЖИВЕЕ НЕ ЖИВЕЕ: најдобро уметничко остварување во целина на
МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп;
 
1991 година 
ЕЛЈЕСА КАСО: награда за млад актер за улогата на Дервиш во КАРТОНСКА КУТИЈА на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп

1992 година
Бедиа БЕГОВСКА: награда за најдобра женска улога за улогата на Серап во СТАРИ ФОТОГРАФИИ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
САЛАЕТИН БИЛАЛ: награда за најдобра машка улога за улогата на Зетот во СТАРИ ФОТОГРАФИИ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп 
ЉУПЧО КОНСТАНТИНОВ: награда за најдобра музика во СТАРИ ФОТОГРАФИИ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 
1994 година
Мејди БАЈРАКТАРИ: награда за најдобра машка улога за улогата на Таткото во во ДАС КАПИТАЛ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп;
 
1995 година
Елена ДОНЧЕВА: награда за најдобра костимографија на КРАЛ ХАМЛЕТ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп;
 
1997 година
Перихан ТУНА ЕЈУПИ: награда за високо актерско остварување „Ристо Шишков” за улогата на Каста Дива во КАСТА ДИВА на ИТФ на камерен театар „Ристо Шишков“, Струмица
 
1998 година
Елјеса КАСО:награда за најдобра машка улога за улогата на Рогожин во ИДИОТ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп;
СУЗАН АКБЕЛГЕ: награда за млада актерка за улогата на Аглаја во ИДИОТ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп;
 
1999 година
ЛУДИОТ ИБРАХИМ: најдобро уметничко остварување во целина на
МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп; 
БЕДИА БЕГОВСКА: награда за најдобра женска улога за улогата на Ќосем Султан во ЛУДИОТ ИБРАХИМ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп  
ЕЛЈЕСА КАСО: награда за најдобра машка улога за улогата на Султан Ибрахим во ЛУДИОТ ИБРАХИМ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп 
БЛАГОЈ МИЦЕВСКИ: награда за најдобра костимографија во ЛУДИОТ ИБРАХИМ на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 
2000 година
Бедиа БЕГОВСКА: награда за најдобра женска улога за улогата на Ќосем Султан во ЛУДИОТ ИБРАХИМ на на МЕС, Сараево;
  
2003 година
КУЌА НА ГРАНИЦА
:  најдобро уметничко остварување во целина на
38.МТФ „Војдан Чернодрински“
Бедиа БЕГОВСКА: награда за најдобра женска улога за улогата на Свекрвата во КУЌА НА ГРАНИЦА на 38.МТФ „Војдан Чернодрински“
Атила КЛИНЧЕ:  награда за најдобра машка улога за улогата на Човекот во КУЌА НА ГРАНИЦА на 38.МТФ „Војдан Чернодрински“
Филиз АХМЕТ: награда за најдобар млад актер „Трајко Чоревски“ за улогата на Девојчето во КУЌА НА ГРАНИЦА на 38.МТФ „Војдан Чернодрински“
МАЛЕЧКАТА: награда за најдобра претстава во off програма на
38.МТФ „Војдан Чернодрински“
Мустафа ЈАШАР: наградата за најдобра машка улога на улогата на Креонт во АНТИГОНА на МТФ на Античка драма – „СТОБИ“, Велес
 
2004 година
Кренаре НЕВЗАТИ-Кери и Александра ХОНГ: награда за кореографија и сценски движења во ГИЛГАМЕШ на 39.МТФ „Војдан Чернодрински“ Прилеп
 
2005 година
БУРА награда за најдобра претстава во off програма на 40 МТФ „Војдан Чернодрински“
Мустафа ЈАШАР: наградата за епизодна  улога „Димче Трајковски“ во АЗИЗНАМЕ на 40.МТФ „Војдан Чернодрински“ Прилеп
ТУРГАЈ ЕРДЕНЕР: награда за најдобра музика во АЗИЗНАМЕ на 40. МТФ  „Војдан Чернодрински“ Прилеп
 
2006 година
Жељка САНИЧАНИН: награда за кореографија и сценски движења во ТИМОН ОД АТИНА на 41.МТФ „Војдан Чернодрински“ Прилеп
Марјан НЕЧАК: награда за музика во во ТИМОН ОД АТИНА на 41.МТФ „Војдан Чернодрински“ Прилеп
 
2007 година
Филиз АХМЕТ: награда за најдобра епизодна женска улога за улогатите Брук, Вики и Актер во ЗАД КУЛИСИТЕ на 42.МТФ  „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 
2008 година
Џенап САМЕТ: награда за главна машка улога за улогата на Апо во ЖЕНИЧКИ на 43.МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
Мери ЈОВАНОВСКА: наградата за  костимографија во ЖЕНИЧКИ на 43.МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
Олга ПАНГО: награда за кореографија и сценски движења ЖЕНИЧКИ на 43.МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп
Зубејде СЕЛИМОВСКА:  награда „Златни маски“ на ВЕЧЕР за улогата на Јулија во РОМЕО И ЈУЛИЈА на „Охридско лето“, Охрид
Селпин КЕРИМ: награда „Златни маски“ на ВЕЧЕР за улогата на Ромео во РОМЕО И ЈУЛИЈА на „Охридско лето“, Охрид    
 
2009 година
Елјеса КАСО: наградата за главна машка улога за улогата на Сијах Калем во СИЈАХ КАЛЕМ на 44.МТФ „Војдан Чернодрински“,Прилеп
 
2010 година
Осман АЛИ: награда за млад актер "Трајко Чоревски" за улогата на Жан во ГОСПОЃИЦА ЈУЛИЈА на 45.МТФ „Војдан Чернодрински“Прилеп
Несрин ТАИР: награда за женска епизодна улога за улогата на Кристина во ГОСПОЃИЦА ЈУЛИЈА на 45.МТФ „Војдан Чернодрински“Прилеп
Сузан АКБЕЛГЕ: награда за високо актерско остварување „Ристо Шишков” за улогата на госпоѓица Јулија во ГОСПОЃИЦА ЈУЛИЈА на 18. ИТФ на камерен театар „Ристо Шишков“, Струмица
 
 
2011 година 
АЛЕКСАНДАР НОШПАЛ: награда за најдобра костимографија – АРАПСКА НОЌ,  46. МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп;
 
2012 година  
НЕЗАКЕТ АЛИ: награда за животно дело „Војдан Чернодриски“, 47. МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп;  
ВЛАДИМИР МИЛЧИН: награда за режијата – ЧЕКАЈЌИ ГО ГОДО, 7. ЈоакимИнтерФест во Крагуевац, Србија; 
ДЕАН ДАМЈАНОВСКИ: награда за современа сценска драматизаца – ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР, 47. МТФ „Војдан Чернодрински“. Прилеп;
 КИРИЛ ВАСИЛЕВ: награда за сценографија – ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР, 47. МТФ „Војдан Чернодрински“. Прилеп; 
ЕЛЕНА ДОНЧЕВА: награда за костимографија – ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР, 47. МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп; 
КРЕНАРЕ НЕВЗАТИ: награда за кореографија и сценски движења – ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР, 47. МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп. 
 
2013 година 
КРЕНАРЕ НЕВЗАТИ: награда за кореографија и сценски движења – ШЕКСПИР ВО ПРИКАЗНИ, 48. МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп;   
ВИКТОРИЈА РАНГЕЛОВА: награда за драматизација – ШЕКСПИР ВО ПРИКАЗНИ, 48. МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп.  
 
2014 година 
САЛАЕТИН БИЛАЛ: награда за животно дело „Војдан Чернодрински“, 49. МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп; 
МУСТАФА ЈАШАР: награда за животно дело „Војдан Чернодрински“, 49. МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп. 
 
2015 година 
СЛАЃАНА ВУЈОШЕВИЌ: награда за млада актерка – за Елена во СОН НА ЛЕТНАТА НОЌ, 50. МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп; 
СЕЛПИН КЕРИМ: награда за најдобра машка улога – за Прометеј во ПРОМЕТЕЈ, 30. Меѓународен фестивал на алтернативен театар – ФИАТ, Подгорица, Црна Гора;  
СЕЛПИН КЕРИМ: награда за главна машка улога – за Прометеј во ПРОМЕТЕЈ, 14. Фестивал на античка драма „СТОБИ“, Велес. 

Награди на НУ Турски Театар за достигнувања во уметноста

Награда „13 Ноември“ - 2003 година  
Награда „11 Октомври“ - 2004 година
Орден за заслуги за Македонија  за исклучителните резултати во долгогодишната дејност во областа на драмската уметност -  2011 година