Јас, Дездемона…

Јас, Дездемона…Живото си поигра.Заминување. Жена сум на воин и војвотка сум твоја.( инспирирано од претставата ” Отело ” на Турски театар )Катерина ГроздановаНаше Театарчеhttp://teatarce.mk/

Прочитај повеќе

НОВА ЕСТЕТИКА ВО ТУРСКИ ТЕАТАР СО ПРЕТСТАВАТА „ОТЕЛО“ НА ПРОЈКОВСКИ

НОВА ЕСТЕТИКА ВО ТУРСКИ ТЕАТАР СО ПРЕТСТАВАТА „ОТЕЛО“ НА ПРОЈКОВСКИ„Водна борба“ меѓу љубовта и злотоНајголемото зло и отров во човекот е мислата – порачува режисерот Дејан Пројковски со новиот проект „Отело“ од Шекспир, која од минатата недела е на репертоартот на Турски театар. Б. Н.http://www.vest.mk/

Прочитај повеќе

„ ОТЕЛО “ ЌЕ ВЕ ОСВОИ И ИСПОТИ

„ ОТЕЛО “ ЌЕ ВЕ ОСВОИ И ИСПОТИКон премиерата на камерната претстава „ Отело “ од Вилијам Шекспир во Турскиот театар од Скопје, во режија на Дејан ПројковскиСотир ТрајковНаше Театарче

Прочитај повеќе

ПРЕТСТАВА ЗА ЉУБОВТА И ЉУБОМОРАТА

ПРЕТСТАВА ЗА ЉУБОВТА И ЉУБОМОРАТА ( „Отело“ – Шекспир; режија, Дејан Пројковски; продукција,Турски театар – Скопје; премиера, јануари 2017 г.) Тодор КУЗМАНОВМАКЕДОНСКО РАДИО

Прочитај повеќе

Турски Театар: "Сон на летната ноќ": меѓу сонот и јавето

Одбележувањето на времето на постоењето - 65 години, Турскиот театар го започна со премиерата на Шекспировиот "Сон на летната ноќ", во режија на Александар Поповски, со речиси целиот актерски ансамбл.

Прочитај повеќе

Во Турскиот Театар - Скопје: "Генерална проба на самоубиство": горчлива комедија за лагата

ако и обично културата и театарот во неа "највредни" се кон крајот на тековната година, односно во декември. Така беше и во декември 2015 кога премиери во Скопје имаше речиси една преку друга во последните помалку од десетина дена и, буквално, до претпоследната вечер на годината на заминување. Па затоа и оценките за нив сега "доцнат".

Прочитај повеќе