Актуелно

Ја живееме радоста за јубелејот 70години постоење на НУ Турски театар Скопје.

Од срце би сакале прославата да се организира во здрави услови.Да можеме сите љубители на театарот да се собереме и оваа наша радост да ја прославиме заедно на нашата театарска сцена.

Прочитај повеќе

70 години од првата одиграна претстава „Сомнително лице“ на НУ Турски театар Скопје

На денешен ден 1950та г. пред 70 години, првата официјална претстава „Сомнително лице“ беше премиерно изведена во Турски театар во Скопје.

Прочитај повеќе

ПОРАКА НА СНЕЖАНА КОНЕСКА РУСИ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ТЕАТАРОТ

Глумците заминуваат...сире!....Тивко-бучно, тајно-јавно...случајно или намерно, ненадејно или правно, се откинуваат од магичниот театарски круг... исчезнуваат... остаруваат, па и „паметуваат“. А зошто да не? Учевме во најдобро училиште за смеа и солзи, радост и тага, среќа и мака, вистина и лага, добро и зло, љубов и омраза, за сѐ она што...

Прочитај повеќе

BiR MABET OLARAK TİYATRO

Ajoka Tiyatrosu’nun (1) sahnelediği, Sûfî (2) şair Abdullah Şah (3) üzerine bir oyun sonrasında, seyirciler arasından yaşlı bir adam büyük Sûfî’yi canlandıran oyuncuya yanaştı. Yaşlı adamın yanında genç bir oğlan da vardı. “Torunumun durumu çok kötü, bir okuyup üfler misin oğlum?”

Прочитај повеќе

ВОНДРЕДНО СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТА

Ве известуваме дека поради новонастанатата ситуација и мерките кои ги презеде Владата за заштита од корона вирусот, сите претстави на НУ Турски театар во овој период се откажуваат.

Прочитај повеќе

НА ВИСТИНСКАТА СТРАНА НА ЖИВОТОТ

Ансамблот на Турскиот театар во Скопје на најубав можен начин на 15 јануари ја почна новата театарска година – со премиера на една од најубавите, тажна, но и поучна сказна „Девојчето со кибритчињата“ од Ханс Кристијан Андерсен во изведба на младата генерација актери во театарот.

Прочитај повеќе