АНА И ХАНА

СПОРЕД МОТИВИ НА „ДНЕВНИКОТ НА АНА ФРАНК“

Претставата за младинци

Режија и адаптација: Драгана ГУНИН
Сценографија: Беди ИБРАХИМ
Костимографија: Елена ВАНГЕЛОВСКА
Музика: Ади ИМЕРИ
Кореографија: Александра КОЧОВСКА НАЧЕВА

Улогите ги толкуваат:

АНА ФРАНК - Емине ХАЛИЛ
ХАНА - Жале ОСМАНЛИ
ХИРА - Инес РАДОНЧИЌ
ПЕТЕР – Хакан ДАЦИ
г-ѓа ФРАНК - Фунда ИБРАХИМ
г-дин ФРАНК (Пим) - Един ЈАКУПОВИЌ
г-ѓа ВАН ДАН - Зиба РАДОНЧИЌ 
г-дин ВАН ДАН - Ријад ТАХИР
ПОЛИЦАЕЦ - Наџије КЕЧ

Испициент: Ердинч РУШИД
Суфлер: Нериман ШЕНЃУЛЕР 
Организатор: Мухамед БАКИОВСКИ, Шенхан ЗЕКИР

Директор: м-р Ердоан МАКСУТ

Шеф на сцена: Зекирја АБДИ
Декоратери: Изудин БЕГОВИЌ, Булент ХАСАН
Тон: Левент ИБРАХИМ
Cветло: Орхан МЕХМЕД, Бекир КУБУР
Реквизита: Танкут ИБРАХИМ
Гардероба: Муаља САЛИХИ, Аднан РЕЏЕП
Шминка: Авди БИЛАЛ, Нора ПИТАРКА 
Изработка на костими: Раде ВАСИЛЕВ, Верка ЃУРОВСКА

Проектот е финансиран од Министерството за култура на Р. Македонија
Продукција  – НУ Турски Театар, 08 ноември, 2018

Sevgili Anna, / Драга Ана,

Многу се радувам што се сретнавме. Немам одговор на многу твои прашања само се надевам дека бар во еден момент допревме до твојата приказна.
Знам дека е тешко да се замисли ама фашизмот сè уште трае. Човештвото е во постојан пораз од себеси и оние на власт. Во еден момент се чини дека светот се распаѓа. Уште има војни, уште има кафези што бараат птици ама и птици што се борат за својата слобода.
Постојат луѓе како тебе што го спасуваат и го прават поубав, потопол и похуман. Иако е сè потешко.
На крај на ден и јас сакам да верувам дека луѓето се навистина добри во срцата.

Твоја Драгана
 

Од медиумите

Слики од претставата