КРАЛ ЛИР

Вилијам ШЕКСПИР

Режија:  Диего Де БРЕА
Драматургија: Диего Де БРЕА, Сибел АБДИУ 
Сценограф: Благој МИЦЕВСКИ
Костимограф: Благој МИЦЕВСКИ
Избор на музика: Диего Де БРЕА
Превод: Оздемир НУТКУ
Асистент на режија: Сибел АБДИУ
Дизајн на светло: Диего Де БРЕА
 
 Улогите ги толкуваат: 
 
Џенап САМЕТ
Осман АЛИ
Несрин ТАИР
Ерман ШАБАН
Зубејде АЛИ
Ебру МУСЛИ

Испициент : Ердинч РУШИД, Рамадан ИБРАХИМ
Суфлер: Нериман ШЕНЃУЛЕР 
Организатор: Мухамед БАКИОВСКИ

Директор: Наџи ШАБАН

Шеф на сцена : Зекирја АБДИ
Декоратери: Мемет ИСМАИЛ, Суад РАХМАН, Џенгиз ХАЛИЛ, Џелал ЉУЖА, Африм РУСТЕМИ, Сулејман ИБРАХИМИ, Џанер МУСИЌ, Алмир ЛИМА, Ремзи АЛИЛИ, Изудин БЕГОВИЌ, Булент ХАСАН
Тон: Фахредин БУШИ, Левент ИБРАХИМ
Cветло: Орхан МЕХМЕД, Бекир КУБУР
Реквизита: Танкут ИБРАХИМ
Гардероба: Муаља САЛИХИ, Аднан РЕЏЕП
Шминка:  Авди БИЛАЛ, Нора ПИТАРКА        
Изработка на декор:  Нури ИСМАИЛ
Изработка на костими: Керим ЕТЕМИ, Хулија РУСТЕМИ


Режисерска експликација
Кралот Лир го истражува човечкото патување во темнините и бездните на смртта. Симнувањето е полно со човечки страв, несигурност и немоќ. Имено судирот со смртта не е оставен на човечкото самоволие.
А Лировото заминување во подрачјата на смртната темнина е дотолку поболно и потрагично заради неговото расцепено срце и помрачениот ум. Порано Господ на Земјата, сега најдлабоко понижениот обичен смртник кој се обидува на збогувањето со животот да ја осознае вистината која ќе му ја донесе најтешката пропаст полна со лаги и невистини. Безмислосната болка на сознанието дека бил измамен и изигран го турка во лавиринтот на страдањето кој го удира со нечовечка сила и моќ. Порано сè, сега ништо. Сето тоа е казна на животот, за на крај, ако не и порано, да го преземеш на себе страдањето и низ него да се исчистиш. Лировото заминување е вистинското „danse cadabre“ во кое не е поштеден баш од ништо. Земјата стана гробница, нека го довика некој сонцето!

Диего Де Бреа
Режисер 


Проектот е финансиран од Министерството за култура на Р. Македонија
Продукција  – НУ Турски Театар,
Премиера на ОХРИДСКО ЛЕТО  30 јули 2017
                           22 ноември, 2017  Скопје - на сцената на Театар Комедија

Од медиумите

Слики од претставата