ЧОВЕК ПЕРНИЦА

Автор: Мартин МЕКДОНА
Режија: Сибел АБДИУ
Драматургија: Сибел АБДИУ
Продуцент: Слободан ТРАЈКОСКИ
Сценографија: Ујза ЖУРИ
Костимографија: Диелза МИНЦИ
Директор на фотографија: Фисник ХАЛИЛИ


Улоги: 
КАТУРИАН: Хакан ДАЦИ
МИКАИЛ: Дин ИБРАХИМ
АРИЕЛ: Бурак РАХМАН
ТУПОЛСКИ: Јеткин СЕЗАИР
МАЈКАТА: Несрин ТАИР
ТАТКОТО: Селпин КЕРИМ
МАЛОТО ДЕВОЈЧЕ: Фјола МУСЛИУ

Испициент: Ердинч РУШИД
Превод и титлање: Џанан АЛИ

Директор: Несрин ТАИР


Шеф на декоратери: Зекирија АБДИ
Декоратери: Суат РАХМАН, Мехмет ИСМАИЛ, Џенгиз ХАЛИЛ, Изудин БЕГОВИЌ, Булент ХАСАН
Cветло мајстор: Орхан МЕХМЕТ
Cветло оператор:  Беќир КУБУР
Тон: Емрах ЏЕМАИЛ 
Реквизита: Танкут ИБРАХИМ
Гардероба: Муаља САЛИХИ, Мухамед БАКИОВСКИ
Шминка: Севим ЌЕРИМ

Посебна благодарност до: Љуљзим Луиџи БЕЈТА, Ник ШРЕЛИ и Дејзи КОЛИНГРИЏ

Продукција  – Машина Продакшн и Пик Продукција во копродукција
со НУ Турски Театар Скопје, 08.10.2020

Проектот е финансиран од Министерството за култура на Р. Северна Македонија Комедија, насилство, злоупотреба, комедија, хорор, терор, комедија… Политички ангажиран театар или обична мрачна комедија која се занимава со насилство и злоупотреба?

„Човек перница“, е претстава која буквално манипулира со емоциите на публиката, преку трагични и комични дијалози, а се бави со многу длабоки и кревки теми вклучувајќи злоупотреба, насилство, морална одговорност и политичка критика.

Покрај тоа, ова дело е и критичка анализа за слободата на говорот, како и злоупотребата и детските трауми како фактор во девијацијата на народите, почнувајќи од микро човечкото општество, односно семејството.

Сместени во полициска станица со проѕирни ѕидови, ќе се соочуваме со длабоката суровост на човековата мрачна и проста природа, а воедно и со смислата на животот на бизарен начин кој се коси со сите наши претпоставки при “здрав разум”. 

     Сибел Абдиу, режисер

 

Од медиумите

Слики од претставата